r á n c o k

Nagyon szép volt a nagyanyám lánykorában. Erős, pirospozsgás, fürge lányka. Barna hajfonatát koszorúba tüzte a fején, és reggeltöl estig énekelt. Nyolcvanöt évvel ezelött hozta világra egy picike, madárcsontú fiatalasszony, akinek huszonnyolc éve még mondhatta: Édesanyám.
Még én is ismerhettem és szerethettem öt - a Dédit, - akit tizenévesen a szülei egy jobb élet reményében Amerikába vittek. Majd bö egy év elteltével visszafordultak, hogy mégis itthon találjanak boldogulást.
Talán az 1912. április 15-i hazaút hajnalán jelent meg finom arcocskáján az elsö picike ránc a "Kárpátia" fedélzetéről figyelve a hullámokba merült Titanic életben maradt utasainak mentését. A többit itthon szaporította hozzá az élet.
Mert a szegénység , és a munka látástól-vakulásig - meggyüri az embert.Mégis két gyermeket hozott arra a hitvány világra. Idösebbik lánya lett az én Nagyanyám.
Öt sem kényeztette az élet. A barázdák szinte észrevétlenül szaporodtak az arcán. Háború. Kilakoltatás. Éhezés. Félelem. Ezek az évek ülnek homlokának mélyedéseiben.
Korán ment férjhez. Korán szülte meg Édesanyámat....és túl hamar megözvegyült. S mert erős volt testben és lélekben, csupán arcának bőrét tudta megtörni a szenvedés. Ereje a hitében rejlik. S aki hisz a holnapban, annak arcára mosolyt csal a remény. Ma is tiszta szívből tud nevetni. Huncut szarkalábak futnak kék szeme körül. Nevetett Édesanyámmal, az unokáival, s két tizenéves dédunokája is könnyedén "viszi táncba". Az évek szaporították arcának redőit, s ő büszkén viseli öket mindmáig. Szinte hallom, ahogy nagymama-lányának mondta: édes kislányom.
Ez a valamikor édes kislány akkor még nem is sejtette, hogy a Sors úgy rendeli: Ö legyen az én Anyukám. Túlélö típus volt  mint a "nagy víz" túlpartjáról visszatérö ükanyám, a "Frauche".
Gyerekként sose éreztem igazán a bajokat - csak némi idő után eggyel több ráncot véltem felfedezni Anyu arcán. S amikor viszonylag problémamentes időket éltünk, hát az emberekben való csalódás vájt új redöt az arcára. Következetesen szigorú volt - magához, másokhoz, hozzánk. Talán ettöl ültek a rövidke, függöleges redök a két szemöldöke közt.
Szeme körül ugyanolyan szarkalábak mosolyogtak, akárcsak a nagyanyámnak. Mert családunk asszonyai a legnagyobb keserüség közepette is tudtak nevetni. Ezek a finoman mosolygó pókhálók is anyáról lányra öröklödnek. Én is büszke vagyok rájuk
Remélem, a lányomnak ezeket a " jókedvü " ráncocskákat tudom örökül hagyni, s mire neki is annyi lesz belölük, mint most nekem, az én fülembe súgja majd egy cérnavékony hangocska: szeretlek, Mami!

....ÍRÁSOK....