k e r i n g ő

A szeptembervégi napsütés még a nyarat idézte. Az utca embere a pulóvert a kezében lóbálta, mint kézzelfogható bizonyítékát az időjárás iránti bizalmatlanságának. Még ráérősen ballagtak, akik céltalanul lődörögtek. Csak érezni akarták a napi hajsza végén az ősz ígéretét.
Anyukák tologatták babáikat a kiskocsikban, szándékosan elkerülve a park árnyékos helyeit. Kell még a babának is, mamának is ez a meleg hangulat. Ma az utasok is türelmesebben vártak a sorukra a megállókban, az autósok sem nyomták szünet nélkül a dudát.
Többen ültek a teret keretező padokon, és igyekeztek annyi beszélgetést, nevetést és élményt gyűjteni a hamarosan elárvuló padokon, amennyi elég lehet a téli bezártságban a téli magány feloldására. Három nénike egymás szavába vágva dicsekedett unokái sikereivel. Tudták, hogy márciusig már nem sok lehetőségük lesz rá.  Két férfi a kopott sakkasztalnál könyökölt. Bábunak hitte volna őket az ember, ha néha-néha meg nem fognak egy sakkfigurát és léptetik odébb pár kockával. Fiatalok és öregek állták körül őket. A lépésekre az ácsorgók hol megjegyzést tettek, hol a kibic lazaságával osztogatták tanácsaikat. A sakkozók azonban, mintha megszűnt volna számukra a külvilág, rájuk se hederítettek. Minden mozdulattal takarékoskodtak, minden lépést megfontoltak. Olyanok voltak a kis csoportosulás közepén, mint akik az idők végezetéig tartóra tervezték a játszmát. 
A mellettük lévő padon egy nő ült. Gyakran kijött a térre. Most sem várt senkire. Szemlélődött, de nem forgatta idegesen a fejét, nem nézegette percenként az óráját. Csak ült. Néha elidőzött pillantása a sakkozókon, vagy a lába elé hulló levelek útját követte a szemével. De jobbára csak nézett, el, valahova a messzeségbe.
Zene szólt valahonnan. Az alapos megfigyelő egy kisrádiót fedezhetett fel a padon a nő mellett. A muzsika hallható volt, de nem zavaróan hangos – olyan hangerővel szólt, hogy aki hallani akarta, meghallhassa, aki nem fogékony rá, észre se vegye.
A nővel szembeni padon egy férfi ült. Törzshelye volt a pad – az idejárók nem is foglalták el azt a kis területet rajta, ahova a férfi ülni szokott. Pár hónapja gyakran találkoznak itt – nem beszélgetnek, de érkezéskor-távozáskor már ismerősként biccentenek egymásnak.
A férfi könyvet pihentetett a térdén, de csak ritkán lapozott.  Ő is a tér csendes nyüzsgését figyelte. Alkalmanként elmerült az olvasásban, olyankor a nő pillantása kicsivel tovább időzött rajta. Vajon vár valakire, vagy tényleg olvasgatni jár ide? Hány éves lehet - 35-37? Kellemes megjelenésű, magas férfi. Laza, sportos az öltözéke, amiben kényelmesen helyezkedhet el a marasztaló padon. Néha megigazítja a szemüvegét. Időnként a támlára támasztja könyökét, féloldalt fordulva kinyújtja hosszú lábait. Hirtelen felnéz. Épp a nőre, aki a másodperc töredékével később fordította el a fejét. A férfi alig észrevehetően elmosolyodott. Most ő nézte végig a zavarában rádióval babráló nőt. Semmi különös – hosszú, világosbarna haj, törékeny alkat. A szeme színét nem látja- de, kék lehet. Mért ücsörög itt egyedül hónapok óta? Jó karban lévő negyvenesnek titulálná az ember. Barátságos arca van – öltözéke nem kihívó, a magányos férfiak is elmennek mellette, legfeljebb véletlenül pillantva rá. Már hűl a levegő, a téren lézengők száma rohamosan apad. A sakkozók a bábukat szedegették össze, a sétálók hazafelé igyekeztek.
A nő  felnézett. Pillantása találkozott a férfiéval. Az becsukta a könyvet, nyakára tekerte a sálat. Indulni készült, mégsem mozdult.
A nő is szedelőzködött. Fázósan húzta össze magán a kiskabátot, és épp a rádiót készült lekapcsolni, amikor abból egy Strauss-keringő dallama csendült fel. A nő a férfira nézett és felállt. Ráérősen elindult a szemben lévő pad irányába. Amikor a férfi számára nyilvánvalóvá vált, hogy a nő hozzá közeledik, ő is elindult felé. A tér közepén találkoztak. A férfi kinyújtotta a karját, és lágyan átfogta a vékony derekat. A nő a férfi kellemesen meleg tenyerébe helyezte apró kezét és lassan, eleinte egy helyben, majd tágítva a kört, betáncolták a teret. Lábuk alig érintette a díszköveket, a kiskabát habos estélyi érzetét keltette. A nő és a férfi mosoly nélkül, gyengéd, egymásba kapaszkodó tekintettel feledkezett meg a külvilágról. A hegedűk hangja erőteljesen sírt bele a csendbe. A sötétkék égen csillagok ezrei gyönyörködtek a párban. Bársonyos pelyhekben hullani kezdett a hó. Keringőztek a levegőben, felvéve a táncoló pár ritmusát. A csillagok fénye körülvette a párocskát, a hópelyhek szorosan átölelték őket, majd lassan felemelkedtek velük. Az egyik padon elheverő hajléktalan tátott szájjal nézte a felszálló pelyhek közt eltűnő emberpárt.
Rábámult a kezében tartogatott még majdnem teli borosüvegre, aztán fejét rázva messzire hajította. A teret elborító vékony hórétegben még látta a nő és a férfi lábnyomát.
Másnap reggel a téren átsétálók csak egy könyvet és egy lemerült telepű kisrádiót találtak a két egymással szembeni padon.