h a i k u kA haiku (俳句; Hepburn: haiku) avagy haikai a japán költészet egyik jellegzetes versformája, amely Macuo Basó által már a 17. században megjelent Japánban.Ez a fajta költészeti forma nem csupán a japán irodalomban, hanem a 20. század elejétől már a világirodalomban is nagy népszerűségnek örvend. A ma használatos elnevezését 19. század végén kapta Masaoka Sikitől, azelőtt hokkunak hívták ezt a versformát.
A szó jelentése: haiku (俳= hai = színész, 句 = ku = mondat, vers), és a haikai (俳 = hai = színész, 諧= kai = harmónia, rend).
A haiku rendkívül szigorú, alakilag kötött verselés, amelyet ebben a formájában egyetlen más nyelvre sem lehet tökéletesen átültetni vagy újrakölteni. Nagyon erős zeneiség jellemzi, részben a szimmetrikus forma ritmusa, részben a magán- és mássalhangzók hangulati értéke miatt, melyekre a vers rövidsége miatt a befogadó is nagyobb figyelemmel van. (Wikipédia)

ELVARÁZSOLTAK A BENNE REJLŐ LEHETŐSÉGEK - hol sikerült élni ezekkel, hol nem...
...de szórakoztató és gondolkodtató időtöltés volt.


2019-ben haiku-író pályázatot hirdetett a Debreceni Színjátszó Stúdió Független Színház. Négay haikum megjelent a NézőPont-ban. :)
2021. nyarán kiadásra kerül egy olyan kötet, ahol a haikuk angol és japán nyelven is szerepelnek. Ízelítő addig is a videóval:

https://www.youtube.com/watch?v=53QkU-rz8qE

2021. május 13-án vehettem kézbe a

Cseresznyevirág-sziromlevél

 című háromnyelvű haiku ikerkönyvet, amelyben 

két haikum szerepel.

A Debreceni Színjátszó Stúdió Közhasznú Egyesület adta ki, angol és japán nyelvű fordításokkal, a verseket.


...ÍRÁSOK...