f i g y e l n é l   r á m?
Lisa Ivory "Figyelnél rám?!" című monodrámájával határozottan bennünket, pasikat tűzött klaviatúrája delete billentyűjére. Akinek már volt három felesége, számtalan barátnője, és egy fészekalja gyerek taníttatását fizeti, az akként kapizsgált, hogy a darab megnézése nélkül sem fog hülyén meghalni.
Nézőtéri székemen azzal a sejtelemmel fészkelődtem, hogy Ivory asszony egy már alaposan lerágott cubákot csócsáltat velünk majd’ másfél órán át.
A díszlet és sallangmentes, félhomályba csomagolt, csupán a fényjátékokra és egy eddig nevesincs színésznő hangjára épített előadás mégis szolgált némi meglepetéssel. A falhoz vágott edények csörömpölésének kíséretében elhangzó - Kurvára elegem van! Figyelnél rám? - címadó mondat eddig szokatlan, figyelemkeltő hangsúllyal, amiben benne volt annak tudása, hogy a veszett kutya sem ugat rá, indította el a férfitársaim által betéve tudott szóözönt. A megszólított a színpad egy sötét zugában, mozdulatlanul ücsörgött kényelmes fotelben. Félő volt, hogy az előadás végére beáll, mint a gerely.
A színésznő Nő volt – az örök, akinek alakját, mimikáját csak sejteni lehetett, a hangjával járt be égi magasságokat, pokoli mélységeket: kislányosan síró, keményen zengő, máskor érzékien búgó, vagy gyengéden elérzékenyült.
Anya volt és feleség, kialvatlan és fáradt, tettre kész, boldog szerető, elhagyott kedves, lélek, akinek hazudtak, és aki hazudott, fiatal és öreg, szűzies és kurva, egyszerű és rafinált, okos és butácska, harcias, elkeseredett, mindent feladó, majd újra kezdő, angyal és ördög, tündér és boszorkány.
- Kurvára elegem van…figyelnél rám? – hangzott el a kérdés az utolsó percben újra. Halkan, immár válaszra várón. Felelet mégsem volt. Helyette a teljes sötétség, majd az erős fény – és a színpadon a nő, a fotelben egy kirakati próbabábu, hűen „megszemélyesítve” vele a férfinemet hasonló konstellációban. Vegyes érzésekkel ballagtam haza, remélve, hogy idővel Mr.Ivory is géphez ülhet majd, ám késő este ide vagy oda, férfiúi önérzetemet legyőzve leballagtam a tizedikről a szemeteszsákkal.


....ÍRÁSOK....